By: Natasha Mohammad Anuar

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 16-Nov-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
Petua Menjaga Keindahan Manik

Cara penjagaan manik

Dah ada manik di baju tentu sure you all nak tahu macamanalah nak jaga manik ni ye… so sini tasha ada beberapa tips yang boleh diamalkan:

A. Teknik membasuh baju yang bermanik
1) Mesti ingat jangan masuk kan baju yang ada manik tu ke dalam mesin basuh. Alamat
berderailah manik you all tu..
2) Seelok-eloknya hantarlah baju tu kedai dobi (dry cleaning).
3) Kalau tak pun, you all boleh basuh sendiri tapi basuh hanya di tempat yang kotor je.. tp mesti
ingat jangan rendam baju tu tau.. kita tak tahu ketahanan manik tu dengan bahan pencuci yang
digunakan walaupun manik tu manik jepun sekalipun...

B. Teknik mengosok baju yang bermanik
1) Untuk mengosok baju yang bermanik, terbalikkan baju tu dan gosoklah dari dalam.. pastikan suhu kepanasan sterika jangan terlalu panas takut nanti akan merosakkan manik itu sendiri.

So, setakat ini inilah saje petua/teknik yang tasha amalkan.. tapi kalau ada teknik yang baru..akan tasha war-warkan ye... selamat mencuba...

Quote:

elly - itu je petua yang tasha ada. Selalunya tasha amalkan sebelum jahit kat baju customer, tasha akan buat testing dulu dengan bahan pencuci. Ambil beberapa manik, rendam kan manik tu beberapa minit di dalam bahan pencuci tu yang telah dicampurkan dengan air. Kalau manik color luntur, tasha akan pulang kan balik tu kepada supplier balik.. ganti balik... you. tapi kalau disebaliknya, so barulah tasha teruskan menjahit.

mira - ala semua tu atas ajar mira gak..hehehe..akak tak ada lah tanya pasal pertandingan tu..sbb tak bersedia nak masuk... nak g dinner je.. nak kenal dengan geng manik yang lain.hehehe..itu pun kalau izinkan waktu dan keadaan.. almaklumlah, kak tasha pun macam mira jugak... ada je orang hantar minta jahitkan baju dia.. alhamdullillah.. apa-apa pun nanti sms lah ye...

kak yana- tak menjadi masalah, nanti kita calling-calling ye.. dulu pun tasha tak tahu..mira lah ajar saya godek FP ni... thanks to mira.. pasal masuk pertandingan tu.. rasanya tak adalah kot..tak berani sbb tasha nie baru je masuk dunia manik..masih bertatih lagi tp ada planning nak joint dinner je.. but tak ada geng nak g..hehehe..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net